Autismus a PICA – konzumace nejedlých věcí

Včera jsem vyprávěla bráchovi, jak Vítek před pár lety zbaštil šneka. Dneska Vítka honila mlsná a nemohl si nic vybrat, o chvilku později přijdu do kuchyně a vidím Vítka, jak okusuje svíčku. Do naší uzavřené skupinky se hlásí maminka a píše, že zrovna řeší problém s názvem PICA. A já se divím, že za 5 let blogování nemám ještě napsaný tento článek…

Okolo jednoho roku Vítek normálně přijímal dětské příkrmy, vařenou zeleninku samotnou nebo mixovanou s masem. Ochutnával nová jídla. A jako správné batole ochutnával všechno, co bylo okolo něj.

V jeho plazícím období, asi tak období 10-12 měsíců byl úplně umanutý na psí misku s granulemi. Byl nezastavitelný, pravidelně končil právě v ní a já byla vzteklá. Různě jsem ji posouvala, dávala jinam, schovávala, vždycky vyhrál Vítek.

Okolo roku a půl začal Vítek odmítat jídlo. Přestal jíst polévky, které měl předtím rád a mně pravidelně končily polévkové nudle ve vlasech. Přestal jíst brambory, které vždycky bez problémů jedl a spoustu dalších věcí. Byla jsem zoufalá, nevěděla jsem, čím ho mám nakrmit. 

Jeho strava se ustálila na pár věcech, které točil stále dokola: rohlík, chleba, BEBE sušenky a hranolky. Občas si malinko vzal něčeho jiného, ale ovoce a zeleninu naprosto odmítal. Měla jsem strach, aby měl dostatek vitamínů, ale odběr krve tvrdil, že Vítek nijak nestrádá.

Možná to bylo i proto, že jsme měli tenkrát na zahradě takovou malou jablůňku, na kterou Vítek rád lezl. Na jedné větvi stál, druhé se držel a péroval na té větvi. Vydržel tak i pár hodin. A pro nás to byla úleva, kdy malé batole s turbopohonem je na chvíli v klidu a my si mohli sednout a dát kafe. 

Po nějaké době jsem si všimla, že na té větvi Vítek cosi svačí. Jdu se podívat a on tam oštipuje pupeny té jabloně a s požitkem je baští. Moc se mi to nezdálo. Ochutnala jsem a hned vyplivla. Bylo to pěkně hořké. Vítek se ale nezdál, že by z toho měl nějaké potíže, a tak jsem ho nechala. Možná právě ty pupeny mu dodaly vitamíny, které neměl ve stravě. 

Vítkovi byly tři roky a já se po zimě těšila na jaro a léto. Jenže Vítek mě znovu překvapil. Objevil sedmikrásky a začal je sbírat. Snědl každou, která mu přišla pod ruku. Jednou jsem to zmiňovala ve storíčku a přišla spousta zpráv, že sedmikrásky jsou zdravé. Ano, jsou. Ale hrst a né půl kila! Vítek je jedl tak dlouho, dokud je žaludek sám nevyhodil. 

Sedím u doktorky, vysvětluju jí situaci, ona kýve hlavou a říká, že to je špatné, že lidský žaludek není uzpůsobený k tomu, aby strávil trávu, a že mu v tom mám zabránit. A jak to mám udělat? Krčí rameny… Zase si připadám tak strašně sama, jako už mockrát. 

Tohle léto jsem se vyhýbala loukám a zeleným porostům. Jakmile jsme vyšli ven, Vítek se okamžitě začal pást. Tohle léto jsem nenáviděla.

Postupem času Vítek ochutnával různé věci – písek, trávu, větve… ale naštěstí to bylo vždy v malém množství, takže nebylo to úplně nutné nějak řešit. Občas mě ale něco překvapilo. Třeba to, když jsem si koupila nový jelení lůj. Použila jsem ho tak 2x a když jsem ho později otevřela… byl prázdný.

Čas od času jsem našla okousanou svíčku. Přestala jsem je tedy kupovat. 

Okousal mi květiny a rostliny. Velmi mu chutnaly moje tulipány, které jsem dostala k MDŽ. No… už nepěstuju doma žádné rostliny.

A jak to bylo s tím šnekem? Za starším synem přišel kamarád, který se zajímal o přírodu. Někdy přišel s žábou nebo kobylkou.  Tentokrát měl malého šneka, tak 2 cm velkého. Odložil si ho v kuchyni na stůl. Za chvíli jdu okolo a vidím Vítka, že něco vehementně kouše, až to křupe. No, ty vogo, to je ten šnek! Uvědomím si a polije mě pot. Vítkovi nastavím ruku a chci, aby ho vyplivl. Vítek kouše o to rychleji a bylo hotovo. Za zády slyším, že se děti vracejí a na otázku, kde je šnek, se tvářím, že teď tady byl, tak asi utekl… Chvilku hledáme a pak se chlapeček smiřuje s tím, že šnek zdrhl. Ufff. Tohle by Vítkovi neodpustil.

Až po letech jsem si v zahraničních zdrojích přečetla, že tento jev má název – PICA (čte se PIKA). Je to zkratka pro “Polyphagia in childhood anomalies”. Jedná se o poruchu příjmu potravy, kdy jedinec konzumuje nejedlé věci. Nejčastěji hlínu, písek, dřevo, kamínky, papír, křídu…. A tato porucha se nejčastěji projevuje u osob s vývojovými poruchami, mentální retardací a autismem.

Důvody můžou být různé:

  • nedostatek zinku a železa, doplnění těchto prvků může výrazně pomoct
  • senzorická potřeba – smysly potřebují cítit tu texturu, složení, chuť nebo pach, může pomoct podobné, ale stravitelné jídlo
  • potřeba kousat – nabídnout něco jiného ke kousání, kousátka nebo tužší potraviny, třeba mrkev nebo patku chleba, třeba i tvrdou
  • někdy to může být součást OCD, tedy nutkavá potřeba, chce to zkoušet, čím se to dá nahradit

U Vítka se to výrazně zlepšilo, když okolo pátého roku začal zkoušet a přibírat nová jídla a dokonce i ovoce a zeleninu. Rozšířily se mu možnosti a konzumace nejedlých věcí se výrazně snížila. 

Ale neustala. I dneska, kdy je mu 16 let, mě občas překvapí. Před pár lety jsme strávili silvestrovskou půlnoc na pohotovosti. Zatímco my se kochali ohňostrojem, Vítek zbaštil v kuchyni vánoční hvězdu. Tu rostlinu s červenými listy. A že byla pěkně košatá! Snědl ji celou, zbyly jen krátké pahýlky. Naštěstí mu z toho nic nebylo. Měl akorát úplně růžovou pusu a jazyk. A následující den průjem. 

No a teď nedávno mi snědl šumivý panadol. Když je nemocný, je těžké do něj dostat tabletu. Tohle snědl dobrovolně. Pak celé odpoledne krkal, jak mu to vyšumělo v bříšku. Ach jo. Člověk musí být pořád ve střehu.

Tyhle situace jsou tak absurdní, až jsou vtipné. Věřte ale, že v tu chvíli nám vůbec do smíchu není. Až později se tomu smějeme. Spíše snad úlevou, že to všechno dobře dopadlo. 

 

Uzavřená skupina pro rodiče autistických dětí

E-book Autismus – první kroky diagnózou

Pracovní listy k zalaminování 

Náš Instagram

About the author

Jmenuji se Kamila Hejnová. Jsem máma tří dětí. Nejmladší syn, kterému je 15 let, je autista. Rozhodla jsem se psát blog, jak spolu žijeme. Na začátku cesty jsem sama hledala informace a čerpala ze zkušeností jiných rodičů. Každý den se ocitají další rodiče na začátku té samé cesty. Věřím, že si zde najdou odpovědi, inspiraci a užitečné informace.