Autista si obléká mikinu

V kolika letech se děti začínají samy oblékat? U Vítka jsem věděla, že to bude déle trvat kvůli jeho těžkému autismu. Když se to ale časem nelepšilo, tak jsem se smířila s tím, že bude u oblékání potřebovat dopomoc asi napořád.
Když si obléká mikinu sám, tak to probíhá tak, že ji vezme, najde kapucu, tu si dá na hlavu a zbytek mikiny vlaje za ním. Protože už tam nemám to očekávání a následné zklamání, že to zase udělal špatně, tak mě to vždycky pobaví. Má kapucu a hotovo, zbytek není důležitý. Chtěla jsem ho natočit do storíčka a ejhle… dopadlo to úplně jinak.
A já setřela slzy dojetí, aby si moje autistické dítě samo obléklo mikinu, a správně, jsem si musela počkat 16 let. To, že je naruby, to je drobný, nedůležitý detail. Na to si nehrajeme. Ani to, že má pod tou mikinou pyžamo. Třeba to za pár let doladíme

About the author

Jmenuji se Kamila Hejnová. Jsem máma tří dětí. Nejmladší syn, kterému je 15 let, je autista. Rozhodla jsem se psát blog, jak spolu žijeme. Na začátku cesty jsem sama hledala informace a čerpala ze zkušeností jiných rodičů. Každý den se ocitají další rodiče na začátku té samé cesty. Věřím, že si zde najdou odpovědi, inspiraci a užitečné informace.